Tentenkamp aan het PCB

Gepubliceerd op 16 september 2023 om 12:03

Aan de gevangenis van Brugge hebben we op vrijdagochtend 15 september tenten opgezet tijdens een ludieke actie. Hiermee wilden we de overbevolking in de cellen aankaarten. De gedetineerden leven letterlijk als sardienen in een blik. Dat leidt onmiskenbaar tot spanningen, hygiënische problemen en een onhoudbare werkdruk voor het personeel.

In het PCB is plaats voor 512 gedetineerden, maar de gevangenis huisvest ruim 760 personen. Met de tentenactie willen we erop wijzen dat bedden blijven bijplaatsen geen oplossing is. We kunnen evengoed tenten laten aanrukken om de overbevolking op te lossen. Vorig jaar werden 87 bedden bijgeplaatst en ondertussen zijn er alweer 52 gedetineerden die op de grond moeten slapen. Het zijn allemaal druppels op een hete plaat, maar een structurele oplossing blijft gewoon uit.

Er zijn verschillende redenen waarom de overbevolking zo problematisch is in Brugge. Niet alleen is de gevangenis van Ieper gesloten voor renovatie, maar gedetineerden die in aanmerking komen voor een detentiehuis moeten zich ook eerst in het PCB aanmelden. Dat betekent opnieuw extra werk voor het personeel. Waar we vroeger de druk nog wat konden verdelen over de verschillende gevangenissen, merken we dat nu ook in Gent en op andere plaatsen het water aan de lippen staat.

We zijn weinig optimistisch want er is geen magische oplossing op korte termijn, maar we willen het probleem wel blijven onder de aandacht brengen zodat de regering met een structurele oplossing komt. Want de situatie is onhoudbaar, voor het personeel en voor de gedetineerden.