Persmededeling

Gepubliceerd op 6 september 2012 om 15:59

ACV – Openbare Diensten laakt houding van de overheid in het agressiegeval dat zondag plaatsvond in de gevangenis van Berkendael.

Een vrouwelijke penitentiaire bewakingsassistent was zondagavond het slachtoffer van een agressie gepleegd door vrouwelijke collega’s. Zij werd door haar collega’s ontkleed tot op haar ondergoed en met o.a ketchup ingesmeerd.

Blijkbaar ging het om een afscheidsritueel !?! Dit zou trouwens niet de eerste keer zijn... De leidinggevend beambte zou hier een hoofdrol in spelen.
De nachtploeg die om 21u50 opkwam waren getuige van de feiten. Zij vonden hun collega besmeurd en in haar bh en slip. En reageerden gepast !

Er werd klacht ingediend bij de vertrouwenspersoon en de politie. De videobeelden werden opgevraagd. Deze werden in eerste instantie niet vrijgegeven (?) door de directie…

Vandaag donderdag 6 september 2012 moesten we vaststellen dat er nog geen maatregelen werden getroffen, niet door de politieke overheid, niet door de administratie van het gevangeniswezen. Onder (onze) druk gebeurde dit tenslotte toch…

ACV – Openbare Diensten vraagt daarom dat, politieke overheid zowel als administratieve overheden, de nodige maatregelen nemen :

- wij vragen een grondig onderzoek naar het gebeuren in de gevangenis van Vorst / Berkendael

- een onderzoek naar eventuele identieke feiten in het verleden

- maar ook een uitgebreid onderzoek of dit ook in andere inrichtingen gebeurd.

Wij krijgen meer en meer het gevoel dat dit soort rituelen gedoogd worden. Wij vragen dat zij die in het verleden het slachtoffer waren van soortgelijke vernederende praktijken naar buiten zouden komen.

Als vakbond kunnen en zullen wij deze praktijken nooit tolereren en slachtoffers kunnen dan ook steeds op onze steun rekenen !