Spilindex wellicht opnieuw overschreden

Gepubliceerd op 5 april 2022 om 19:42

De spilindex werd het afgelopen jaar al overschreden in augustus, december en februari.  En nu verwacht het Planbureau dat ook deze maand april de spilindex overschreden wordt. Het is van 1982 geleden dat een overschrijding van de spilindex zo snel na elkaar zou plaatsvinden. Toen gebeurde dat vier keer in acht maanden tijd.

Als de verwachting ook echt uitkomt, betekent dat dat de sociale uitkeringen en pensioenen in mei nog maar eens met 2 procent omhoog gaan.  In juni volgen dan ook de lonen van het overheidspersoneel met een stijging van 2 procent.

Het is niet alleen de dure energie die de inflatie sinds de herfst opnieuw de hoogte heeft ingejaagd, maar ook de rest van het leven wordt nu duurder. 

Voeding bijvoorbeeld is nu 4,6 procent duurder dan een jaar geleden. Dat komt onder meer door de zogenoemde tweede ronde-effecten: dat betekent dat bedrijven de dure energie en de dure grondstoffen gaan doorrekenen in hun prijzen, maar ook de hogere loonkosten die dan weer het gevolg zijn van eerdere inflatie.