Stakingsaanzegging voor alle gevangenissen

Gepubliceerd op 15 september 2023 om 08:39

Gisteren, 14 september, hebben we een stakingsaanzegging voor alle gevangenissen ingediend.  Het voorgenomen uur en datum van de start van een eventuele staking is 24 september 2023 om 22u00.  De redenen voor het indienen van de aanzegging zijn :

 

  • De onmenselijke leef- en werkomstandigheden ten gevolge de exponentiële toename van het aantal gedetineerden (onder andere te wijten aan de eerdere uitvoering van korte gevangenisstraffen tussen de twee en drie jaar). 
  • Volgend op de problematiek uit het voorgaande punt is er een sterke toename van gewelddadige incidenten waarvan het personeel rechtstreeks of onrechtstreeks het slachtoffer is. 
  • Sinds kort worden daarbovenop ook nog de gevangenisstraffen onder de twee jaar uitgevoerd, zonder dat de daartoe (15!) voorziene detentiehuizen (capaciteit 720) zijn geopend. 
  • Het uitblijven van oplossingen op korte termijn resulteert in onaanvaardbare werkomstandigheden voor het personeel (te hoge werkdruk, onveilige werkomstandigheden en personeelstekort), en levensomstandigheden voor de gedetineerden (overbevolking).