Lucht in Hasseltse gevangenis maakt ziek

Gepubliceerd op 30 juli 2007 om 16:16

Een beambte in de gloednieuwe Hasseltse gevangenis werd ernstig ziek door toxische schimmels die er in de lucht hangen.  "Bloedafnames bij werknemers en gedetineerden zijn nodig", zegt dokter Harrie Dewitte.

Bijna twee jaar na haar opening kampt de gevangenis in Hasselt met een ernstig gezondheidsprobleem.  Een vrouwelijke beambte werd er onverklaarbaar ziek : ze kreeg hoestbuien en koorts en vermagerde twaalf kilogram.  De Leuvense longtoxicoloog professor Benoit Nemery stelde vast dat ze leed aan een aandoening van de luchtwegen die werd veroorzaakt door schimmels.

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid ontdekte drie soorten ziekteverwekkende schimmels in de gevangenis : aspergillus, penicillium en cladosporium.  Ook de erg hoge waarden koolstofdioxide wijzen op de beroerde luchtkwaliteit in de gevangenis.  Het WIV raadde bloedafnames aan bij personeel en gedetineerden om de omvang van het probleem te bepalen.

De vakbond ACOD vroeg hulp van Geneeskunde voor het Volk.  Harrie Dewitte en Thomas Engelbeen stelden een dossier samen.  "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jaarlijks vier op de duizend personen die aan deze schimmels worden blootgesteld, ziek worden", zegt Harrie Dewitte.  "Hoe langer de blootstelling, hoe ingrijpender en dodelijker de ziekte.  Zieken kunnen jarenlang overgevoelig blijven.  Andere vertonen afwijkingen in het afweersysteem, luchtwegenaandoeningen en neurologische abnormaliteiten.  Ze krijgen concentratie- en geheugenproblemen.  De schimmel veroorzaakt mogelijk ook astma."

De artsen leggen de oorzaak van het probleem bij de airconditioningsystemen van de gevangenis.  "Filters moeten geregeld vervangen worden, systemen regelmatig gereinigd", aldus Dewitte.  "De hoge CO2-waarden wijzen op een gebrekkige ventilatie en verdubbelen de kans op het ontstaan van ziektes."

"Al maatregelen genomen"

Gevraagd naar een reactie, verwijst de verantwoordelijke in Hasselt naar het Directoraat-generaal Uitvoering van Straffen en Maatregelen.  Hilde Guffens reageert : "Bij mijn weten zijn er al enkele maatregelen genomen.  Momenteel wachten we op extra advies voor bijkomende stappen."