Overheid denkt aan detentieboten

Gepubliceerd op 8 december 2007 om 09:47

Volgens het persagentschap Belga overweegt de federale overheid ernstig om de overbevolking in de gevangenissen op te lossen met gevangenisboten.  Zo'n drijvende gevangenissen hebben het voordeel dat ze snel kunnen worden ingezet, terwijl de bouw van een gewone gevangenis jaren duurt. Mogelijk neemt ons land straks één van de twee bajesboten over van Nederland.  Mocht het zover komen dan komt Antwerpen in aanmerking als aanmeerplaats.

In het oranje-blauw deelakkoord over justitie is sprake van het creëren van 1.500 nieuwe cellen.  De bouw van een nieuwe gevangenis is echter tijdrovend en kan nooit alle 1.500 extra plaatsen opleveren.  Drijvende cellencomplexen vormen daarom een realistisch alternatief, luidt het in regeringskringen.  Als aanmeerplaats ligt Antwerpen voor de hand, ook al omdat de Antwerpse gevangenis nog het meest lijdt onder overbevolking.

Het Rotterdamse detentieponton Reno is onmiddellijk beschikbaar.  In Nederland werd de boot, met een capaciteit van 288 cellen, gebruikt voor de opvang van illegalen in afwachting van hun uitwijzing.

Naast België zou ook de Britse regering interesse tonen in de overname van de bajesboot.