Akkoord met Marokko

Gepubliceerd op 19 maart 2007 om 19:10

De federale regering heeft in het Marokkaanse Marrakech een akkoord afgesloten dat het mogelijk maakt om bepaalde veroordeelden hun celstraf in het land van herkomst te laten uitzitten. 

Volgens minister van Justitie Laurette Onkelinx kunnen in een eerste fase een 60-tal Marokkanen die in België werden veroordeeld, worden overgebracht.  Momenteel zitten zo'n 1.100 Marokkanen bij ons in de cel.  Het akkoord slaat echter enkel op zware criminelen die minstens nog een jaar gevangenisstraf voor de boeg hebben.  Het omgekeerde geldt ook voor Belgen in Marokko.

De regering trok maandag met een uitgebreide delegatie naar Marokko voor de ondertekening van de akkoorden.  Zowel premier Guy Verhofstadt (foto), minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, minister van Justitie Laurette Onkelinx als minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker waren van de partij.  De reis was eind november vorig jaar al gepland, maar werd toen in laatste instantie afgelast.

Het akkoord over de overbrenging van veroordeelde gevangenen is één van de maatregelen waarmee de regering de overbevolking van de gevangenissen wil oplossen.