Nieuwe centra voor minderjarige delinquenten

Gepubliceerd op 3 mei 2007 om 13:09

Tegen uiterlijk 1 januari 2009 komen er twee gesloten federale centra voor de opvang van minderjarige delinquenten in Everberg en in Florennes.  Minister van Justitie Laurette Onkelinx en de bevoegde gemeenschapsministers hebben daarover een protocolakkoord ondertekend.

De instelling in Everberg zal 124 plaatsen tellen.  Het gaat om 24 plaatsen voor de voorlopige hechtenis van jongeren uit Vlaanderen tussen veertien en achttien jaar die een misdrijf hebben gepleegd. De overige honderd plaatsen zijn voorzien voor jongeren tussen zestien en achttien jaar die uit handen werden gegeven, eventueel aangevuld met volwassenen tot 25 jaar die voor het eerst een feit hebben gepleegd.

De instelling in Florennes zal 126 plaatsen tellen.  De twee extra plaatsen zijn voor de voorlopige hechtenis van jongeren uit de Duitstalige gemeenschap tussen veertien en achttien jaar die een misdrijf hebben gepleegd.  Het is de bedoeling dat de jongeren in voorlopige hechtenis en diegenen die uit handen zijn gegeven in aparte vleugels worden opgevangen.