Spilindex opnieuw overschreden

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 14:42

Door de aanhoudend hoge inflatie is de spilindex voor de tweede keer in vijf maanden overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden opnieuw met 2 procent stijgen.  Ook een recordaantal werknemers krijgt door de hoge inflatie vanaf volgend jaar een hoger loon.

De inflatie kwam in december uit op 5,71 procent blijkt uit cijfers van Statbel. Dat is nog net iets hoger dan vorige maand, toen de consumptieprijzen gemiddeld 5,64 procent hoger lagen dan een jaar eerder. Het is opnieuw het hoogste niveau sinds juli 2008.

De inflatie wordt al maanden gestuwd door de hoge energieprijzen. Aardgas bijvoorbeeld, is nu bijna dubbel zo duur (+97 procent) als in december vorig jaar. Elektriciteit is 44 procent duurder geworden, huisbrandolie een derde. Diesel en benzine kosten ruim 22 procent meer dan in december 2020.

De grootste prijsdalingen op jaarbasis zijn er bij onder meer tv-apparatuur (-11,5 procent), software (-8,2 producten), smartphones (-5 procent) en cacao (-5,2 procent).

De spilindex werd opnieuw overschreden. Daardoor zullen de sociale uitkeringen in januari 2022 en de weddes van het overheidspersoneel in februari 2022 met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte.

Het Planbureau had de tweede overschrijding sinds augustus voorspeld. Het verwacht zelfs dat de spilindex in augustus 2022 nog een keer overschreden zal worden, waarna de sociale uitkeringen en wedden van het overheidspersoneel voor de derde keer in dertien maanden geïndexeerd zouden worden.

De nieuwe verhogingscoëfficient = 1,8114

De vorige overschrijding van de spilindex dateerde nog maar van augustus 2021.

Alles wat u moet weten over de evolutie van de index leest u hier (klik).